Sorteringsverktyg

Diigo

diigoDetta är ett enkelt verktyg för att spara bokmärken tillsammans med andra eller privat. Det som gör Diigo extra bra är att man också kan spara understrykningar och kommentarer till webbsidor. Dessa anteckningar finns sedan kvar till nästa gång du kommer till webbsidan. Har du delat markeringarna med någon annan så kommer de också att vara synliga när hen kommer till sidan. Detta lämpar sig mycket väl för gemensam bearbetning av information på nätet. Du kan läsa i Lektionsexempel om hur man kan arbeta med detta.

 

Symbaloo

symbalooSymbaloo är ett visuellt och enkelt sätt att samla och spara länkar. Länkarna visas som ikoner i ett rutnät. Genom att sortera ikonerna i olika samlingar får du både en lättnavigerad och överblickbar länksamling.

 

Evernote

evernoteEvernote är ett mycket kraftfullt verktyg för informationssamlande. Texter, webbklipp, bilder, dokument, etc kan enkelt sparas i ens konto. Där kan man sortera materialet i olika anteckningsböcker. Styrkan i Evernote är dock att allt är sökbart, t.o.m. handskriven text i en bild, vilket gör att du snabbt och enkelt kan hitta det du söker i ditt arkiv, utan att behöva lägga så mycket tid på att organisera. Man kan dela anteckningar eller hela anteckningsböcker med varandra och med denna funktion kan man t.ex. låta deltagare samla ihop en portfolio med det material som produceras på skolan, om man inte använder Google Drive. Evernote har också en uppsjö av tilläggsappar som är anpassat för olika situationer och användningsområden. Under Tillgänglighet kan du t.ex. läsa om tillägget Clearly som gör webbsidor mer lättlästa.

 

Bitly

bitlyDetta verktyg förkortar långa bökiga webbadresser till korta enkla. Man kan också sortera sina länkar i grupper. Den stora fördelen med detta verktyg i undervisningssammanhang är dock att man får en statistik på användandet. När man använder sig av digitala verktyg i undervisningen blir det lätt många länkar som ska delas med deltagarna. Ibland kan det vara intressant att veta hur många som faktiskt använt sig av länkarna, särskilt om det gäller ett material som deltagarna har fått i läxa att studera. Här kommer Bitly in. Är den länk som du har delat med deltagarna förkortad med Bitly så kan du få detaljerad statistik på hur många gånger, när, var och t.o.m. hur länken har använts. Man kan få upp olika grafer, kartor och tabeller på detta som gör att man kan hålla koll på om de digitala resurser man tipsar om faktiskt används eller inte.